Dragi părinți! Ce ați face diferit dacă ați ști ca agresivitatea fiului este o tristețe?
Vedeți mai jos câteva posibile emoții în spatele comportamentului des întîlnit al băieților.
Agresivitate în loc de tristețe: Andrei, de 12 ani, e respins de prieteni și începe să se lupte la școală. De fapt, se simte trist, dar nu știe cum să-și arate sentimentele.
Distrugerea lucrurilor când e frustrat: Mihai nu reușește la matematică și își varsă furia stricând lucrurile din camera lui. E frustrat și nu știe cum să-și exprime altfel sentimentele.
Izolare în loc de a vorbi despre anxietate: Ion se simte anxios și deprimat, dar în loc să vorbească despre asta, petrece mult timp singur, jucând jocuri video.
Comportament riscant din nesiguranță: Alex vrea să fie acceptat de prieteni și începe să participe la curse ilegale cu mașina, deși este periculos.
Laude și dominare pentru a ascunde nesiguranța: George se simte nesigur în grupul său de prieteni, așa că se laudă mult și încearcă să domine conversațiile.
Bullying pentru a ascunde sentimentele de inferioritate: Vlad se simte rău pentru că are note slabe, așa că începe să-i hărțuiască pe colegii mai slabi pentru a se simți mai bine.
Umor și Sarcasm pentru a Evita Vulnerabilitatea: Dan, care are probleme acasă, face glume și folosește sarcasmul pentru a nu vorbi despre problemele sale reale.
Aceste exemple arată modul simplificat în care frecvent băieții (dar nu numai) își pot exprima emoțiile prin comportamente, în loc să vorbească deschis despre ceea ce simt. A înțelege aceste comportamente poate ajuta adulții să le ofere sprijinul de care au nevoie. Vreți să știți de ce ? Mai bine arătați postarea băiatului Dvs., dar urmăriți atent privirea când citește …
(Preluat – Sergiu Toma, specialist în psihologia copilului și familiei)