Psihologic este important ca oamenii să simtă că au un anume control al propriului destin, iar pregătirea pentru incertitudinile situațiilor de urgență, dată de exercițiile de protecție civilă, poate ajuta la realizarea acestui lucru.
Protejarea populației în protecția civilă este suficient justificată de considerente umanitare într-o țară care îi protejează cetățenii. În plus, investiții relativ mici în pregătire, pot accelera recuperarea cu luni sau ani, prevenind astfel decese cauzate de foame, frig sau boli.
Protecţia civilă a Republicii Moldova reprezintă un sistem de măsuri şi acţiuni, întreprinse pe scara întregului stat pe timp de pace şi de război, în vederea asigurării protecţiei populaţiei, proprietăţii în condiţiile calamităţilor naturale şi ecologice, avariilor şi catastrofelor, epifitotiilor, epizootiilor, incendiilor, precum şi în cazul aplicării mijloacelor de nimicire moderne (denumite în continuare în condiţiile situaţiilor excepţionale).
Pe parcursul săptămânii 22-26 aprilie 2024 am proiectat un șir de acțiuni ce vor fi aplicate de către profesorii noștri împreună cu elevii. La data de 22 aprilie 2024 a fost desfășurată ora de management cu subiectul: „Acțiunile personalului și elevilor în caz de incendiu”, organizată și desfășurată de către colaboratorii Direcției Situații Excepționale din mun. Orhei.
Pe parcursul săptămânii va fi organizat exercițiul (aplicație practică) „Lichidarea consecințelor situațiilor excepționale în urma cutremurului de pământ și stingerea incendiului”. În cadrul acesteia vor fi organizate acţiuni de evacuare a elevilor şi personalului din interiorul instituţiei în urma unui cutremur de pămînt sau alte situaţii excepţionale.