Hainele tradiționale constituie un element important al identității culturale a romilor, care-i face să se deosebească ca națiune și să atragă priviri. Deși în prezent acestea sunt purtate mai mult de artiștii care fac parte din anumite ansambluri de dans, nu este cazul să le ignorăm. Culorile lor vii și vibrante, detaliile decorative și designurile unice merită să fie descoperite și înțelese, ceea ce și vom încerca să facem în continuare.
Porturile populare țigănești pot varia în funcție de regiune și de subgrupul etnic al romilor, precum și de influențele culturale locale, însă unele elemente sunt comune pentru toate hainele lor tradiționale. De exemplu, acestea sunt foarte colorate, îmbinând nuanțe de roșu, galben, verde, maro, albastru și violet. În plus, ele deseori sunt decorate cu broderii, mărgele, paiete, care se combină perfect cu motivele florale și geometrice ale stofelor.
Totodată, majoritatea pieselor vestimentare rome sunt și foarte largi, iar fustele femeilor – lungi și în mai multe straturi, fapt cauzat în special de evenimentele din trecut. În decursul istoriei, romii erau frecvent marginalizați și excluși social, fiind supuși discriminării, persecuției și chiar violenței. În multe locuri, erau subjugați la statutul de servitori sau sclavi, iar sărăcia constituia un termen foarte bine cunoscut pentru ei, care-i determina să fure pentru a putea supraviețui. Astfel, atunci când își coseau îmbrăcămintea, din diferite bucăți de pânză pe care le aveau la îndemână, încercau să o facă cât mai lejeră, ca să poată ascunde sub ea „secretele”.
Pe lângă fusta lungă și cloș, alte trei elemente ce nu lipsesc din garderoba tradițională a femeii de etnie romă sunt bluza, ale cărei mâneci trebuie să fie largi, iar culoarea – diferită de cea a jupei, basmaua cu flori și bijuteriile, care includ cercei mari, deseori rotunzi, coliere din mărgele, brățări și inele de diferite forme și dimensiuni. Despre coliere se știe că inițial acestea erau exclusiv din aur. Din lipsa de avere, proprietăți sau moșii, singura formă de bogăție a romilor consta în bani, care erau reprezentați de monede tocmai din acest metal prețios, cunoscute sub numele de „galbeni”. Astfel, pentru a-și proteja galbenii de furt sau pierdere, femeile rome făceau în ei mici găuri, le legau cu ață și le purtau ca pandantive la gât.
Concurs pentru elevi: „Patrula micilor inspectori”
Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor lansează un concurs captivant pentru elevii […]