Asociația Generală a Învățătorilor din România, Filiala Republica Moldova (AGIRoMd), organizează cu entuziasm cea de-a 6-a ediție a Concursului Internațional de lectură și creație Pro Lectura, având ca generic „Folclorul: o călătorie prin copilărie, trecut și tradiție”.
„Folclorul are menirea de a aduce în prim-plan bogăția și diversitatea folclorului, de a inspira participanții să descopere și să împărtășească povești, tradiții și obiceiuri din copilărie și din trecutul lor cultural.
Prin această temă, ne propunem să celebrăm și să promovăm valorile folclorice, să stimulăm interesul pentru tradițiile și obiceiurile populare și să cultivăm în rândul tinerilor o apreciere pentru patrimoniul cultural și artistic al popoarelor.
Concursul își propune să ofere participanților o platformă creativă și educativă, unde să-și dezvolte imaginația, să-și îmbunătățească abilitățile de lectură și interpretare a textelor literare și să-și exprime creativitatea prin intermediul creațiilor lor artistice.
Prin lectura folclorului, ne putem înțelege mai bine propria cultură și putem descoperi valori și înțelepciune transmise de strămoșii noștri. De asemenea, lectura folclorului ne ajută să dezvoltăm empatia și să înțelegem mai bine diversitatea culturală a lumii în care trăim. Prin urmare, este important să încurajăm lectura folclorului în rândul elevilor, pentru a le oferi oportunitatea de a descoperi și aprecia bogăția culturală a poporului lor și a altor popoare.
Obiectiv general: Concursul își propune să ofere participanților oportunitatea de a-și exprima creativitatea, de a descoperi și de a împărtăși povești, tradiții și obiceiuri din folclorul lor cultural, contribuind astfel la cultivarea unei atitudini pozitive față de propria cultură și față de cultura altor popoare.
Obiective:
-
Identificarea și promovarea talentelor în domeniul educației literar-artistice prin oferirea unei platforme de exprimare și valorizare a creativității elevilor.
-
Captarea și sporirea interesului elevilor pentru literatura artistică prin intermediul activităților interactive și a lecturilor relevante și atrăgătoare.
-
Stimularea potențialului creativ al participanților prin activitatea de prezentare în fața camerelor de luat vederi, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile de comunicare și prezentare în public.
-
Promovarea aspectelor culturale ale rețelelor sociale de mass-media, facilitând accesul la informații și conținut cultural relevant și educativ, și implicându-i pe participanți în utilizarea responsabilă a acestor platforme pentru promovarea valorilor culturale și artistice.
PARTICIPANȚI
- Elevi cu vârsta între 7–18 ani
- Cadre didactice, părinți și bunici din sistemul de învățământ general din Republica Moldova, România, Ucraina, Serbia, Ungaria etc.
Concursul se va desfășura în următoarele etape:
1. Lansarea Concursului – 3 martie 2024.
2. Etapa de înscriere a instituției în Concurs – 01– 06 martie 2024.
3. Formularul de înscriere a Instituției în Concurs este aici:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf6j4wqTXq
4. Etapa locală (la nivelul școlii): 07 – 18 martie 2024.
5. Jurizarea la etapa locală se va desfășura în perioada 19–25 martie 2024.
6. Expedierea de către coordonatorul local, la etapa internațională, a listelor cu laureații etapei locale: 26 – 27 martie 2024.
7. Expedierea lucrărilor participanților la etapa internațională se va face de către coordonatorul local în perioada 28 – 31 martie 2024.
8. Jurizarea la etapa internațională se va desfășura în perioada 1 – 14 aprilie 2024.
9. Anunțarea premianților la etapa internațională: 15 aprilie 2024.