Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: +373 69405446

EXPOZIȚIE – CU DRAG DE MĂRȚIȘOR 2024

Mărțișorul reprezintă un simbol străvechi prin care se celebrează venirea primăverii și renașterea naturii.

Mărțișorul este considerat simbolul renașterii naturii și marchează venirea primăverii. Acesta este confecționat dintr-un fir alb și unul roșu, cele două culori fiind deschise interpretărilor. Unele semnificații ale firului roșu sunt: exprimă iubire, protejează de rele, reprezintă vara, aduce aminte de anumite sacrificii. La rândul său, firul alb semnifică puritate și energie, pace și reprezintă iarna. Prin urmare, șnurul alb-roșu al mărțișorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Mărțișorul este un mic obiect prins într-un șnur alb cu roșu, care este oferit pe 1 Martie ca un simbol al sosirii primăverii. Acesta apare în tradiția românilor și a popoarelor învecinate (în Bulgaria, Albania și în Macedonia). Deși originile mărțișorului nu sunt cunoscute exact, specialiștii spun că acest simbol are origini daco-tracice, însă prezintă și influențe romane. Tradiția mărțișorului este legată de sărbătorirea Anului Nou, care începea atât la romani, cât și la geto-daci la 1 Martie. Astfel, strămoșii noștri ofereau mărțișorul de Anul Nou (la 1 martie) împreună cu urări de bine, sănătate, bucurii și dragoste.

Cercetările arheologice efectuate în județul Mehedinți, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul datând de acum cca. 8 000 ani. Aceste amulete erau formate din pietricele vopsite în alb și roșu și erau purtate la gât.

Vă prezentăm lucrările elevilor din cadrul expoziției „Cu drag de Mărțișor 2024”

Articole Recente