Mărțișorul este considerat simbolul renașterii naturii și marchează venirea primăverii. Acesta este confecționat dintr-un fir alb și unul roșu, cele două culori fiind deschise interpretărilor. Unele semnificații ale firului roșu sunt: exprimă iubire, protejează de rele, reprezintă vara, aduce aminte de anumite sacrificii. La rândul său, firul alb semnifică puritate și energie, pace și reprezintă iarna. Prin urmare, șnurul alb-roșu al mărțișorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.
Mărțișorul este un mic obiect prins într-un șnur alb cu roșu, care este oferit pe 1 Martie ca un simbol al sosirii primăverii. Acesta apare în tradiția românilor și a popoarelor învecinate (în Bulgaria, Albania și în Macedonia). Deși originile mărțișorului nu sunt cunoscute exact, specialiștii spun că acest simbol are origini daco-tracice, însă prezintă și influențe romane. Tradiția mărțișorului este legată de sărbătorirea Anului Nou, care începea atât la romani, cât și la geto-daci la 1 Martie. Astfel, strămoșii noștri ofereau mărțișorul de Anul Nou (la 1 martie) împreună cu urări de bine, sănătate, bucurii și dragoste.
Cercetările arheologice efectuate în județul Mehedinți, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul datând de acum cca. 8 000 ani. Aceste amulete erau formate din pietricele vopsite în alb și roșu și erau purtate la gât.
Vă prezentăm lucrările elevilor din cadrul expoziției „Cu drag de Mărțișor 2024”